PO PRLEŠKIH POTEH 2022

Tudi letos bi se Prleki radi družili z vami, ki radi raziskujete, odkrivate in doživljate lepote ter dobrote naše dežele.

Zato vas vabimo v soboto, 28. maja, v Središče ob Dravi in malo naokrog. Naš dogodek je del ponudbe Vikenda ohranjanja narave, ki ga pripravlja destinacija Jeruzalem.

Ob enodnevnem druženju boste lahko spoznali oljarno Jeruzalem SAT iz Središča ob Dravi in del ponudnikov naše destinacije. Očarala vas bo razgibana, neokrnjena narava, prijazni ljudje in odlični prleški okusi.

Predlagamo vam nekaj možnosti:

Ob prihodu v Središče ob Dravi ali pa v času vašega obiska, se lahko ustavite v restavraciji in okrepčevalnici TA FOLK , kjer vas bo ob odlični kavi ali čaju čakalo še sladko presenečenje.

Raziskovanje “na 4 kolesih”

Od 8.ure naprej vas bomo v OLJARNI JERUZALEM SAT razvajali s Prleškim zajtrkom ali pa jüžino, da boste lažje nadaljevali z vašim izletom. Poleg tega, da bo dišalo po bučnem olju vam bomo ponudili še bučne namaze, središko bučno rulado, meso iz tünke z »zoblom« in še kakšno dobroto. Seveda bo na voljo pokušina vseh olj in bučna semena.

  • Vmes si boste lahko pogledali predstavitveni film, kjer vam prikažemo proizvodnjo, slišite kaj o bučnem olju in še kakšno zanimivost.
  • Možnost nakupa v domači trgovini Oljarna.    

Redna cena: 7,00 €                                                                     Na dan 28.5.2022 cena: 4,00 €

S srediških ravnic se boste zapeljali proti vinorodnim gričem na Kog, do KOŠARKINE HIŠE, ki nosi ime po zadnji lastnici Košar Ani in skriva staro, obokano Šiponovo klet, priložnostne razstave in še marsikatero zanimivo zgodbo. Ponudili vam bodo postržjačo in kozarec vina.

Redna cena vstopnine : 2,50 €                                                Na dan 28.5.2022 cena: 2,00 €

V nadaljevanju vas bo pot vodila med goricami do Miklavža pri Ormožu, kjer se na ogled postavi bogata zbirka GASILSKEGA MUZEJA. Tudi tukaj vam vodniki postrežejo z obilico zanimivih zgodb iz življenja gasilcev nekoč in danes ter ponudijo kakšno dobroto.

Redna cena vstopnine: 3,00 €                                                 Na dan 28.5.2022 cena: 2,00 €

Ne daleč vstran od muzeja je VINO GLAVINIČ, kjer boste svoje brbončice lahko razvajali ob vrhunskih vinih in domačih sokovih, v lepo urejenem degustacijskem prostoru. Tudi klipiče vam bodo ponudili.

Redna cena: 1,50 € za vzorec vina                        

Na dan 28.5.2022 cena: 1,40 € na vzorec

PEŠ PO SREDIŠČU, po približno 5 km dolgi, krožni poti, ob spremstvu lokalnega vodnika:

Od 8. ure naprej

Prleški zajtrk ali jüžina v OLJARNI JERUZALEM SAT (kot pri prvi možnosti). Peš se odpravite po približno 5km dolgi poti, ki se bo končala v oljarni.

Na poti boste obiskali muzej NOB in društvenega življenja središčanov med obema vojnama.

Par korakov vstran bo na ogled kapela Žalostne matere božje.

Čez trg in preko potoka Trnava se boste sprehodili do Učnega čebelnjaka in se med središkimi polji vrnili nazaj do oljarne.

Cena degustacije na dan 28.5. v oljarni: 4,00 €

Vstopnina v muzeju: prostovoljni prispevki

Vstopnina učni čebelnjak: /

PEŠ OD OLJARNE NA KOG, 8 km v eno stran, v spremstvu lokalnega vodnika

Od 8.ure naprej

prleški zajtrk ali jüžina v OLJARNI JERUZALEM SAT (kot pri prvi možnosti).

Okrepčani se boste najprej delček poti sprehodili ob glavni cesti Središče-Kog, nadaljevali po stranski cesti in se po kakšnih 3 km ustavili ter si nabrali novih moči ob ponudbi gostoljubnih Prlekov.

V objemu gozdov boste spoznali prišleke, krškopoljske prašiče in se počasi sprehodili med goricami do centra vasi Kog. V Košarkini hiši sledi ogled s prigrizkom in kozarcem ali več kogovskega vina.

Zaključek na Kogu z domačo kislo žüpo ali juho.

Cena degustacije na dan 28.5. v oljarni: 4,00 €

Vstopnina Košarkina hiša: 2,00 €

Kisla juha: 4,00 €

 

Primerno za vse, starejše in mlajše.

Vabljeni kolesarji, pohodniki, motoristi, avtodomi, družine, prijatelji, ljubitelji narave in domače kulinarike!

Več ponudbe, predlogov vam je na voljo na spletni strani destinacije Jeruzalem Slovenija: https://www.jeruzalem-slovenija.si/

 

Zaradi lažje organizacije so obvezne prijave na naslednji povezavi (prijavnica na spleti strani)

ali na e-mail: info@oljarna-jeruzalem.si

ali še bolje na tel.št. 051-439-049 (Katja Čurin)